Liczba wyrazów ciągu
ameba: W przypadku ciągu arytmetycznego: 2+4+6+...+2n , jego liczbą wyrazów jest (n) czy (2n)?
A w przypadku ciągu: 1+3+5+7+...+(2n+1) , liczbą wyrazów jest (n) czy (2n+1)?
Ja odpadam kiedy znikają liczby i pojawiają się literki, pomocy
18 mar 18:48
wredulus_pospolitus:
2+4+....+2n −−− liczba wyrazów 'n'
1 + 3 + .... + (2n+1) −−−− liczba wyrazów n+1
18 mar 18:50
ameba: Jak to rozpoznać?
18 mar 18:51
18 mar 18:52
wredulus_pospolitus:
popatrz na to w ten sposób
jakbyś miała ciąg 1, 2 , 3 , .... , 2n, 2n+1 to ile tutaj masz wyrazów
18 mar 18:52
ameba: n+1, dziękuję bardzo!
18 mar 18:57
Eta:
Ze wzoru
| | an−a1 | |
an=a1+(n−1)*r mamy n= |
| +1 |
| | r | |
18 mar 19:01
ameba: ajć czyli jednak 2n+1, ale teraz wszystko nabrało sensu, dziękuję Eta!
18 mar 19:04
wredulus_pospolitus:
Etuś ... może inaczej
| | ak − a1 | |
k = |
| + 1 natomiast ak = ostatni wyraz ciągu ; k −−− liczba wyrazów tego |
| | r | |
ciągu
bezpieczniej niż 'n' który występuje w wyrazach ciągu (co by się uczniowi nie pomyliło)
18 mar 19:04
Eta:
Nie
w 2\ n+1 wyrazów
18 mar 19:05
Eta:
Ok "ORMO" czuwa ( nad
kolizją
18 mar 19:06
ameba: rozumiem, 2n+1 było odpowiedzią na pytanie wyżej zadane
18 mar 19:09
Eta:
No to takie zadanko:
Ile wyrazów ma ciąg:
2,7,12,............,237
18 mar 19:14
ameba: 48
18 mar 19:23
Eta:
W nagrodę ...

A jak obliczałaś n ?
18 mar 19:24
ameba: wzorem 🤔
18 mar 19:26
Eta:
Tak jak podałam już po przekształceniu?
18 mar 19:28
ameba: tak, szczerze sama się teraz zastanawiam dlaczego od razu sobie nie przekształciłam wzoru
ogólnego 🤦🏻♀️
18 mar 19:38
Eta:
18 mar 19:40