Równanie różniczkowe
Analiza: Po przekształceniu i całkowaniu dostaje równanie postaci e
ln(x)+ x+C=e
−lny+y
jak dojść z tego do postaci y=...
18 mar 17:52
Leszek: Nie da sie uzyskac funkcji : y = ...... bo jest to postac funkcji uwiklanej
18 mar 17:55
Leszek: To jest rownanie : (1+x)y dx +( 1 −y)x dy =0
Nie jest to rownanie zupelne , musisz wyznaczyc cynnik calkujacy !
18 mar 19:08
Mariusz:
Leszek a nie lepiej rozdzielić zmienne
18 mar 19:09
Mariusz:
i całkujemy obustronnie
18 mar 19:11
Leszek: Chyba tak ,
(y−1) dy/y = (1+x) dx/x
y− lny = x + lnx +C
I mamy funkcje uwiklana !
18 mar 19:13
Mariusz:
Może funkcja W Lamberta byłaby przydatna jeśli koniecznie chcemy mieć
postać jawną choć ja się nią nie bawiłem i zostawiałem w postaci uwikłanej
18 mar 19:19