wykaż że
jaros: Dany jest trójkąt ABC, w którym |AB| = 8, |AC| = 6 i |BC| = 4. Wykaż, że miara kąta BAC jest
mniejsza niż 30°.
Zrobiłem to z tw cos i wyszło mi ze cosα = 0,875 a cos30 = 0,866
0,875 > 0,866 zatem kąt jest mniejszy niż 30 stopni
18 mar 17:50
salamandra: Cosinus maleje w przedziale (0;90)
18 mar 17:52
jaros: no ale trzeba wykazać ze jest mniejszy niż 30 stopni, to narysować wykres czy cos?
18 mar 17:54
salamandra: | | π | |
Po prostu jakoś skomentować, ze cosinus maleje w przedziale (0; |
| ), wiec skoro cosα>cos30, |
| | 2 | |
to α musi być mniejszy od 30
18 mar 17:56
wredulus_pospolitus:
Nie ... piszesz, że y(x) = cosx jest funkcją malejącą na przedziale (0, π)
| | √3 | |
cos 30o = |
| < cosα ⇒ α < 30o |
| | 2 | |
i tyle
18 mar 17:57