.
n-ty:

Za pomocą 200m sznurka mamy wyznaczyć prostokątne boisko do gry. Jaką największą powierzchnię
może mieć to boisko ?
18 mar 17:41
n-ty: ...
18 mar 17:53
a7: mi wyszło ,że b=100−a
P=a(100−a)
P'(a)=−2a+100
−2a+100=0 gdy a=50
b=50
no ale kwadratowe pole?
18 mar 17:59
wredulus_pospolitus:
Czy w połowie też jest tenże sznurek poprowadzony (patrz rysunek)
18 mar 18:03
a7: no tak to wtedy 2a+3b=200
a=100−3/2b
P(b)=(100−3/2b)*b
P'(b)=100−3b
b=100/3=3313 m
a=50
boisko 50 na 3313 m
18 mar 18:07
n-ty: tak, to dwa kwadraty
18 mar 18:08
Nika: Takie małe pytanko: Co oznacza P(b) i P'(b)

?
21 mar 16:10
Nika: :(
21 mar 16:13
Bleee:
Funkcja pola i jej pochodna
21 mar 16:15
Jerzy:
P(b) to funkcja pola zależna od zmiennej b, P’(b) to jej pochodna.
21 mar 16:15
Nika: Dzięki
21 mar 16:26