sss
lolo:

Figura przedstawiona na rysunku to część wspólna trzech kół, których środkami są wierzchołki
trójkąta równobocznego ABC o boku długości a. Promień każdego z tych kół jest równy a
A)(π−
√3a
2)/2
B)(π−
√3a
2)/3
C)(π−
√3a
2)/4
D)(π−
√3a
2)/6
jakieś pomysły jak to obliczyć?
18 mar 17:18
Leszek: A co trzeba obliczyc ? ?
18 mar 17:34
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
3* "wycinek (1/6) koła" − 2*PΔ = |
| pole koła − 2*PΔ |
| | 2 | |
18 mar 17:41
Leszek: Pole figury : Pf = 3*( πa2/6 − a2√3/4)
Zadna podana przez Ciebie odpowiedz nie jest poprawna !
18 mar 17:48
Leszek: Jezeli figura jest na zewnatrz Δ, czesc wspolna tych narysowanych figur to Δ
Napisz poprawnie tresc zadania ! Takie zadanie bylo na maturze i chodzilo o
obliczenie pola figury zlozonej z trzech " listkow" ktore byly zacieniowane !
18 mar 17:53
Eta:
Pf=(π−√3)a2/2
18 mar 18:41