18 mar 17:10
Jerzy:
x = 7k + 5 oznacza, że reszta z dzielenia x przez 7 wynosi 5
18 mar 17:15
Jerzy:
26:7 = 3 r 5 ,bo 26 = 3*7 + 5
18 mar 17:17
salamandra: dzięki
18 mar 17:21
Mila:
3k2=7*(21n2+12n+1)+5
jeżeli podzielisz przez 7 prawą stronę to otrzymasz liczbę całkowitą (21n2+12n+1 ) i resztę 5
Rozważ konkretny przykład dla :
k=7*4+2
18 mar 17:25
salamandra: no wlasnie, jak podzielę prawą stronę przez 7, to zostanie mi (21n2+12n+1)+5, więc reszta
z dzielenia nie będzie 5, tylko 5+ ta liczba całkowita
18 mar 17:28
salamandra: nie było pytania
18 mar 17:31
Leszek: Reszta zawsze jest liczba dodatnia :
Sa to przyklady dzielenia liczb przez 7 z reszta 5
5= 7*0 + 5
12 = 7*1 +5
19 = 7*2+5
18 mar 17:32