Wielomiany
Natalka: Pierwiastki wielomianu W(x)=x3+bx2+cx+d−74 tworzą ciąg geometryczny o ilorazie 2 . Ponadto
W(1)=−110 . Wyznacz wzór tego wielomianu.
Wiem że (x1−1)(2x1−1)(4x1−1)=−110 i że b+c+d=−37
Ale wrzucając do wolframa wychodzą kosmiczne liczby,
18 mar 16:53
Saizou : Na pewno wszystko dobrze przepisałaś?
18 mar 17:04
wredulus_pospolitus:
pierwiastki wielomianu to:
a
2a
4a
(x−a)(x−2a)(x−4a) = x3 + bx2 + cx + d − 74
teraz wymnażaj
i dorzucasz czwarte równanie:
W(1) = −110 czyli (1−a)(1−2a)(1−4a) = 1 + b + c + d − 74
18 mar 17:06
wredulus_pospolitus:
nie mam bladego pojęcia Co Ty tam zrobiłaś
18 mar 17:07
Mariusz:
x3+bx2+cx+d−74=0
(1−x1)(1−2x1)(1−4x1)=−110
(1−3x1+2x12)(1−4x1)=−110
1−3x1+2x12−4x1+12x12−8x13=−110
−8x13+14x12−7x1+111=0
−8*27+14*9−7*3+111=0
−216+126−21+111=0
−237+237=0
0=0
−8 14 −7 111
3 −8 −10 −37 0
(x1−3)(−8x12−10x1−37)=0
−(x1−3)(8x12+10x1+37)=0
Δ=100−32*37
Δ=−1084 < 0
x1=3
x2=6
x3=12
(x−3)(x−6)(x−12)
(x2−9x+18)(x−12)
(x3−9x2+18x−12x2+108x−216)
W(x)=x3−21x2+126x−216
18 mar 18:43