logarytmy
Patryk: Cześć,
Szybkie pytanie do logarytmów, jeśli mam np. log225 i to jest to samo co −>(2log5)2 i
chciałbym dwójkę wyciągnąć przed logarytm to wtedy tą dwójkę musze podnieść do kwadratu czy
spierwiastkować?
18 mar 16:52
salamandra: log225? czy log225?
18 mar 16:53
Jerzy:
= 4log25
18 mar 16:54
Patryk: Czyli, że gdy wyciągam z logarytmu to 2 a gdy "wprowadzam" w logarytm to √ ?
18 mar 16:58
Jerzy:
log225 = (log25)2 = (2log5)2 = 22*(log5)2 = 4log25
18 mar 17:01
Patryk: Już jasne, dzięki.
18 mar 17:04