planimetriaa
Natalka:

Czworokąt ABCD jest trapezem równoramiennym, na którym opisano okrąg o środku w punkcie S .
Spełnione sa warunki: kąty SBC=2BAS oraz kąty SCD=2DAS .
Podaj miarę stopniową kąta rozwartego trapezu
18 mar 16:31
wredulus_pospolitus:

a+b = a + 2a −−−> b = 2a
2b+b + 2a + a = 180
o −> 9a = 180
o −−−> a = 20
o −−−> b = 40
o −−−> 3b = 120
o
18 mar 16:45
a7:

2α=β α=1/2β 2β+β+β+β+β+β+2β=360 9β=360 β=40
3β=120
18 mar 16:49
wredulus_pospolitus:
Tok rozumowania
1) kąty SBC=2BAS więc mamy ∡SBC = 2a i ∡BAS = a
2) trójkąt ABS jest równoramienny więc ∡SBA = ∡BAS = a
3) czyli kąt ostry w trapezie = 2a + a = 3a
4) kąty SCD=2DAS więc mamy ∡SCD = 2b i ∡DAS = b
5) Trójkąty ADS i BCS są przystające ... więc ∡CBS = ∡DAS = b
stąd 2a = b
6) Trójkąt SBC jest równoramienny więc ∡SCB = ∡SBC = b
7) Kąt rozwarty ma miarę 2b + b = 3b
8) suma kątów przy jednym ramieniu w trapezie = 180
o ... związku z tym 3b = ...
18 mar 16:50