???????????????
sandra: POMOCY! Dane są punkty A=(−13,−16), B=(−4,−2), C=(4,10)
a) rozstrzygnij, czy punkty ABC są współliniowe
b) znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej BC i przechodzącej przez punkt A
24 lut 23:05
Godzio: a)
prosta przechodząca przez BC :
10 = 4a + b
−2 = −4a +b −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
12 = 8a
| | 3 | |
b = 10 − 4 * |
| = 10 − 6 = 4 |
| | 2 | |
y = 1,5x + 4
podstaw współrzędne punktu A i sprawdź czy L = P
b)
| | 2 | |
y = 1,5x + 4 => prosta prostopadła będzie miała : a = − |
| A(−13,−16) |
| | 3 | |
| | 2 | |
y = ax + b => y = −16 x = −13 a = − |
| b=? wyznacz b i napisz wzór prostej |
| | 3 | |
24 lut 23:11
sandra: dziękiiii
24 lut 23:28