Równania różniczkowe
Mariusz:
Jakiś czas temu zapisałem sobie w zeszycie następujące równania różniczkowe
(wziąłem je bądź to ze zbiorów zadań bądź z forów internetowych)
xy''−y'−4x
3y=0
(1+x
2)y''+xy'+y=0
x
2(1−x
2)y''+2(x−x
3)y'−2y=0
y''−y'+e
4xy=0
2xy''+y'+xy=0
x
2y''−2xy'+(x
2+2)y=0
x
2y''−4xy'+(6−x
2)y=0
(1+x
2)y''+4xy'+2y=0
x
2y''+2x
2y'+(x
2−2)y=0
xy''+y'+xy=0
x
2y''+yln
2(x)=0
(2t+1)x''+4tx'−4x=0
To są równania liniowe jednorodne drugiego rzędu
i jeśli znajdziecie całkę szczególną to możecie obniżyć rząd równania
Czasem całkę szczególną łatwiej znaleźć po sprowadzeniu do równania Riccatiego
bądź usunięciu wyrazu z pierwszą pochodną zmiennej zależnej
Pomocna może też być zamiana zmiennej niezależnej
Szereg potęgowy i metoda Frobeniusa to ostateczność
jak nic ciekawszego wam do głowy nie przyjdzie
Miłej zabawy