Ciągłość funkcji dwóch zmiennych
mcas: Zbadaj ciągłość funkcji f(x,y) danej wzorem
| | ⎧ | (x+y, x>0, y∊R) | |
| f(x,y)= | ⎩ | (√x2+y2, x≤0, y∊R) |
|
Na pewno chcę zbadać ciągłość na prostej x=0, tylko nie wiem jak.
Adamm:
Weźmy ciąg (x
n, y
n) → (0, y) ⇔ x
n→0, y
n→y
Wtedy albo x
n≤0 dla nieskończenie wielu n, albo x
n>0 dla nieskończenie wielu n.
W każdym razie, jeśli x
n≤0 tylko dla skończenie wielu n, to
lim
n→∞ f(x
n, y
n) = lim
n→∞ x
n+y
n = y.
Jeśli x
n>0 dla skończenie wielu n, to
lim
n→∞ f(x
n, y
n) = lim
n→∞ √xn2+yn2 = |y|.
Teraz tutaj jest kłopot, otóż, |y| w ogólności jest różne od y.
Weźmy np. y = −1, x
n = 1/n, y
n = −1.
| | 1 | |
Wtedy limn→∞ f(xn, yn) = limn→∞ |
| −1 = −1, |
| | n | |
ale f(0, −1) = 1.