Niech a będzie dowolną liczbą całkowitą podzielną przez 256, zaś b= a+1. Wtedy:
Kuba: Niech a będzie dowolną liczbą całkowitą podzielną przez 256, zaś b= a+1. Wtedy:
a)b2−a2 przy dzieleniu przez 64 daję resztę 3
b)b2+a2 przy dzieleniu przez 512 daję resztę 1
c)b2+a2 jest liczbą parzystą
Podstawiłem 256, potem 512 i żadna odpowiedź mi nie pasuje, na pewno wykluczam C ale wynik i
tak zostawia resztę w postaci 0,01.
18 mar 15:00
wredulus_pospolitus:
zauważ, że
b
2 − a
2 = (b−a)(b+a) = (a+1 − a)( a+1 + a) = 2a+1

dlatego odpowiedź (a) odpada (jeżeli a podzielne przez 256, to podzielne przez 64 ... to 2a
podzielne przez 64, więc 2a+1 daje resztę 1 z dzielenia przez 64)
odpowiedź (c) odpada ... bo b
2 −−− liczba nieparzysta ; a
2 −−− liczba parzysta ... więc b
2 +
a
2 −−−− liczba nieparzysta
więc zostaje jedyna możłiwość czyli odp. (b)
18 mar 15:03
wredulus_pospolitus:
tylko w (b) zapewne także miał być b2−a2
18 mar 15:03
Kuba: nie, dobrze przepisałem
18 mar 15:14
wredulus_pospolitus:
b2 + a2 = (a+1)2 + a2 = a2 + 2a + 1 + a2 = 2a(a+1) + 1
zauważ, że 'a' podzielne przez 256, więc 2a podzielne przez 512 ... więc 2a(a+1) podzielne
przez 512
więc 2a(a+1) + 1 daje resztę 1 z dzielenia przez 512
kooooniec
18 mar 15:23