Z faktu, że dwie liczby rzeczywiste x i y spełniają nierówność: |x| + |y| ≤ 0, w
Marcin: Z faktu, że dwie liczby rzeczywiste x i y spełniają nierówność: |x| + |y| ≤ 0, wynika, że:
a) x=y lub x=−y
b) x2005−Y2005+2005xy = 0
c) x2 − y2 ≥ 0
18 mar 14:56
wredulus_pospolitus:
skoro |x| + |y| ≤ 0 ... to oznacza, że |x| + |y| = 0 a to oznacza, że x = y = 0 (czyli
także x = −y = 0)
18 mar 14:57
Jerzy:
x = y = 0
18 mar 14:58
wredulus_pospolitus:
tak naprawdę ... każda z odpowiedź jest poprawna
18 mar 14:58
wredulus_pospolitus:
w końcu mamy tutaj:
p ⇒ q
gdzie p: x,y spełniają |x| + |y| ≤ 0
natomiast q: x,y spełniają warunek w odpowiedzi (i tutaj podpunkt odpowiedzi)
Implikacja ta jest prawdziwa dla każdej odpowiedzi a,b,c
18 mar 15:00