dowód
lolo: 3x3+xy3>2x2y+2xy2>0
jakieś pomysły jak to najlepiej doprowadzić>
18 mar 14:44
Saizou :
x=y=0
nierówność nie jest prawdziwa
18 mar 14:46
wredulus_pospolitus:
Ale co to jest

Masz jakieś informacje odnośnie x i y

Jeżeli nie, to jest to bzduuuura
18 mar 14:47
lolo: x,y ∊ R
18 mar 15:13
lolo: ojj i błąd w przepisaniu przepraszam 3x3+3y3>2x2+2xy2
diametralnie to zmienia postać rzeczy przepraszam
18 mar 15:14
lolo: 3x3+3y3>2x2y+2xy2>0
18 mar 15:16
wredulus_pospolitus:
I to ma być (niby) spełnione dla dowolnego x,y ∊ R

To jest ZBDUUUURA
18 mar 15:18
wredulus_pospolitus:
x = y = 0
3*0 + 3*0 > 2*0 + 2*0 > 0
czyli 0 > 0 > 0 <−−−− no chyba jednak NIE
18 mar 15:18
Jerzy:
Nic nie zmienia. Dla: x = y = 0 nierówność jest falszywa.
18 mar 15:19
lolo: ciekawe , jest to dowód z matury rozszerzonej z nowej ery
18 mar 15:19
wredulus_pospolitus:
Bo źle przepisujesz treść zadania ... to trudno żeby było dobrze
18 mar 15:22
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
3x3 + 3y3 = 3(x+y)(x2 − xy + y2)
2x2y + 2xy2 = 2(x+y)(x2 + y2)
związku z tym ... dla x+y < 0 drugie wyrażenie jest ujemne ... a jeżeli do tego dorzucimy
x*y ≥ 0 to i pierwsze wyrażenie jest ujemne
18 mar 15:30
lolo: thanks
18 mar 15:42
lolo: czekaj ale 2x2+2xy2#2(x+y)(x2+y2)
18 mar 15:59
lolo: 2x2y+2xy2#2(x+y)(x2+y2)
18 mar 16:00
lolo: no bo jak przemnoze prawo to wyjdą sześciany tak?
18 mar 16:01
wredulus_pospolitus:
racja
2xy + 2xy2 = 2xy(x+y)
18 mar 16:03
wredulus_pospolitus:
2x2y + 2xy2 = 2xy(x+y)
18 mar 16:04