trygonometria
Paweł: Basiu, Mickej moge prosić o pomoc

dla jakiego m równanie ma tylko jedno rozwiazanie
1+sin
2(mx)= cosx
24 lut 23:00
Basia: Pomagam
24 lut 23:01
Basia: na pewno dobrze napisałeś to równanie ?
nie ma tam być po prawej cos(mx) ?
24 lut 23:03
Paweł: tak jest w książce, ale właśnie mnie to też zastanawia ze tam nie ma "mx"
24 lut 23:16
Paweł: poprawna odp powinna być m∊R / W
24 lut 23:19
Basia: o.k. jest dobrze; już piszę
24 lut 23:20
Basia:
sin
2(mx)≥0 dla każdego m i dla każdego x ⇒
1+sin
2(mx)≥1 dla każdego m i dla każdego x
cosx nie może być >1 ⇒
cosx=1 ⇔ x=2kπ
sin
2(mx) = 0 ⇔
sin(mx)=0
mx=lπ
stąd:
lπ=2kπ*m /:π
l = 2km
czyli dla każdej liczby wymiernej będzie nieskończenie wiele rozwiązań
| | l | |
jeżeli natomiast m∊IW ⇒ |
| π=2kπ ⇔ l=k=0 czyli dla x=0 |
| | m | |
24 lut 23:37
Paweł: bardzo, bardzo dziękuje

jesteś kochana
24 lut 23:40
Paweł: mam jeszcze pytanie techniczne.
czy nie powinno być że
sin2(mx)≥0 i sin2(mx)≤1
24 lut 23:42
Basia: to prawda, ale w tym zadaniu nie ma znaczenia; a ja tam piszę
1+sin2(mx) ≥ 1
24 lut 23:46
Paweł: wszystko bardzo dobrze rozpisane i jase poza końcówką.
Mamy że dla liczb wymiernych równanie ma nieskończenie wiele rozwiazań.
ale teraz skąd wiadomo ze dla wszystkich R/W ma jedno rozwiązanie

dlaczego nie ma sytuacji ze
brak rozwiazań dla jakiegoś przedziału
24 lut 23:53
Paweł: jaki z tego wniosek że x=0

24 lut 23:57
Paweł: już wszystko jasne

dziekuje jeszcze raz
25 lut 00:03