prawdopodobienstwo
sisi: Dane są zdarzenia A⊂Ω i B⊂Ω takie że P(A)=2/5 oraz P(A−B)=4/7 oblicz P(A∪B).
Okej więc mam:
P(A) = 2/5
P(B−A)=4/7 −−−−> P(B−A)=4/7
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
no i próbuje to rysować ale nie widzę odpowiednich własności
18 mar 13:56
wredulus_pospolitus:
Co to jest P(A
−B)
18 mar 13:57
wredulus_pospolitus:
I czemu najpierw podajesz P(A−B) a później piszesz P(B−A)
18 mar 13:57
sisi: w zadaniu jest P(B−A) sorrki
18 mar 13:58
wredulus_pospolitus:
Co to jest P(B
−A)

Tak dokładnie wygląda zapis w zadaniu
18 mar 13:59
wredulus_pospolitus:
Raczej winno być P(B \ A)
P(B\A) = P(B) − P(AnB) <−−−− taki wzór jest, i z niego trza skorzystać
Wtedy:
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB) = P(A) + P(B\A) = ... podstawiasz
18 mar 14:01
sisi: P(B\A) = P(B) − P(AnB) − mozna to jakos wyznaczyc prosto bo np w tablicach takiego czegoś nie
mam>
18 mar 14:03
wredulus_pospolitus:
Zapiszmy słownie:
P(B\A) <−−−− prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia B
i NIE ZAJŚCIA zdarzenia A
P(B) − P(BnA) <−−− prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia B minus prawdopodobieństwo zajścia
zdarzenia B ORAZ zdarzenia A
Czy teraz widzisz, że jest równość pomiędzy tymi dwoma wyrażeniami
18 mar 14:15
sisi: tak teraz wszystko jest jasne , dodatkowo narysowałem te zbiory i wszystko widzę , dzięki
wielkie za pomoc !
18 mar 14:24
wredulus_pospolitus:
Spoko
18 mar 14:25