Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α
Hania: Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α, jeśi
a) tg α= 2,
b) tgα α= √2/ 2,
c) tg α= 21/20,
d) ctg α= √2
18 mar 13:43
janek191:

Oblicz c, a następnie z definicji : sin α, cos α, ctg α
18 mar 13:55
wredulus_pospolitus:
Zrobię jeden przykład ... resztę robisz ANALOGICZNIE
| | 1 | | 1 | |
tgx = 2 −−−> ctgx = |
| = |
| |
| | tgx | | 2 | |
| | sinx | |
tgx = |
| = 2 −−−> sinx = 2cosx |
| | cosx | |
jedynka trygonometryczna:
sin
2x + cos
2x = 1 −−−> (2cosx)
2 + cos
2x = 1 −−− > 5cos
2x = 1 −−−>
| | 1 | | 1 | | √5 | |
−−−> cos2x = |
| −−−> cosx = |
| = |
| (cosx > 0 bo to kąt ostry ma |
| | 5 | | √5 | | 5 | |
być)
| | √5 | | 2√5 | |
sinx = 2cosx = 2* |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
koooniec.
Pozostałe ANALOGICZNIE

Powtarzasz dokładnie tą samą procedurę
18 mar 13:56