Rówanie z parametrem
jaros: Równania √3sin(x) + cos(x) = 1 – m ma rozwiązanie. Wynika stąd, że:
Obliczyć tutaj trzeba zbiór wartości m?
po przekształceniu −√3sin(x) − cos(x) + 1 = m
18 mar 13:09
Eta:
Wskazówka
Podziel obustronnie przez 2
i zwiń lewą stronę na sinus sumy
18 mar 13:17
jaros: | | π | | 1 | |
otzymałem −sin(x+ |
| ) + |
| = m i obliczyć teraz zwf? |
| | 6 | | 2 | |
18 mar 13:25
janek191:
−1 ≤ sin y ≤ 1
18 mar 13:32
jaros: 
?
18 mar 13:44
jaros: halko
18 mar 14:19
janek191:
| | π | | 1 | |
− sin ( x + |
| ) = m − |
| |
| | 6 | | 2 | |
| | π | | 1 | |
sin ( x + |
| ) = |
| − m |
| | 6 | | 2 | |
zatem
Dokończ
18 mar 14:23
wredulus_pospolitus:
janek ... a niby czemuż to −1 ≤ 0.5 − m ≤
0.5
18 mar 14:24
janek191:
| | 1 | |
Tam powinno być 1 zamiast |
| |
| | 2 | |
18 mar 14:25
jaros: czekajcie a ja mam to przekształcać od m?
18 mar 14:37
Jerzy:
Na co czekać, ustal jakie może być m.
18 mar 14:38
18 mar 14:39
wredulus_pospolitus:
masz dwie nierówności do rozwiązania:
−1 ≤ 0.5 − m −−−−− wyznaczasz m
0.5 − m ≤ 1 −−−−−− wyznaczasz m
18 mar 14:39
janek191:
Rozwiąż układ nierówności
18 mar 14:39
jaros: tak?
18 mar 14:39
wredulus_pospolitus:
a w życiu

Lepiej podziel na dwie nierówności i rób to 'na spokojnie'
18 mar 14:40
jaros: Ok zaraz powiem rozwiązanie
18 mar 14:41
Jerzy:
Źle. −2 ≤ 1 − 2m ≤ 2
18 mar 14:41
Jerzy:
A po co się rozdrabniać ? Dalej : −3 ≤ − 2m ≤ 1 ⇔ 3 ≥ 2m ≥ −1 ⇔ 3/2 ≥ m ≥ − 1/2
18 mar 14:43
18 mar 14:44
18 mar 14:45
Jerzy:
Prawie.
18 mar 14:45
Jerzy:
Teraz tak.
18 mar 14:45
jaros: Dzięki!
18 mar 14:45