twierdzenie Talesa
maciek: 1. W trójkącie równoramiennym, w którym lACl=lBCl, punkt P dzieli wysokość CH, tak że lCPl /
lPHl=3.
W jakim stosunku prosta AP dzieli bok BC?
2. W trójkącie ABC na boku AB obrano punkt P, tak że lAPl / lPBl =5/6. W jakim stosunku odcinek
CP
dzieli środkową AS.
18 mar 13:09
Eta:

1/ odp w stosunku 3:5
18 mar 13:24
maciek: Super, dziękuje bardzo, ktoś ma pomysł na 2?
18 mar 13:30
janek191:
A nie 2 : 3 ?
18 mar 13:30
Eta:
Racja Janek ( źle odczytałam treść
3:2
18 mar 13:31
Eta:

2/
Podaj odp :........
18 mar 13:36
maciek: Może ktoś pomóc i powiedzieć w jakim stosunku podzielona jest środkowa? Bo mam z tym problem
18 mar 13:50
Eta:

Myślałam,że dokończysz ?
Szukany stosunek v/u
| | v+u | | 11 | | 11 | | 8 | | 5 | |
i |
| = |
| ⇒ v+u= |
| w = |
| u to v= |
| u |
| | w | | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | |
Odcinek CP dzieli środkową AS
w stosunku
5:3 licząc od wierzchołka A
18 mar 15:31