potęgi
sisi: cyfra jednosci liczby w zapisie dziesietnym jest...
20192018+20192019
A)0
B)1
C)4
D)9
jak za takie coś mam się zabrać , zadania tego typu zawsze sprawiają mi kłopot
18 mar 12:45
Saizou :
...=20192018(1+2019)=20192018*2020
zatem cyfra jedności to 0
18 mar 12:57
sisi: znaczy zrobiłem tak samo ale skąd wiemy że akurat 20192018*2020 daje taką jedność?
18 mar 13:00
Saizou :
2020=10*202
gdy mnożysz przez 10 to cyfra jedności to 0
18 mar 13:03
Jerzy:
Nie taką jedność, tylko cyfrę jedności równą 0. Każda liczba pomnozona przez liczbę, której
cyfra jedności jest równa 0, daje w wyniku liczbę, która na końcu ma 0
18 mar 13:04
WhiskeyTaster: Bo 2020 = 10*202
18 mar 13:05
sisi: o dziękuje za wyjaśnienie
18 mar 13:18