matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozkład na ułamki proste
xyz:
rozklad na ulamki proste Czy w rozkladzie na ulamki proste gdzie w mianowniku jest x
2
A
Bx+C
powstanie
+
x
x
2
A
B
czy raczej
+
?
x
x
2
18 mar 12:24
Adamm:
to drugie
18 mar 14:11
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że gdyby było:
A
Bx + C
+
to możemy to zapisać jako:
x
x
2
A
Bx
C
A
B
C
A+B
C
=
+
+
=
+
+
=
+
=
x
x
2
x
2
x
x
x
2
x
x
2
A
2
C
=
+
<−−− czyli druga wersja
x
x
18 mar 14:17
Jerzy:
C
x
2
18 mar 14:18