...
sebek: Wyznacz równanie osi symetrii odcinka o końcach A= (1,2) i B= (3, −2).
24 lut 22:58
Godzio:
1. Wyznaczamy współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez AB
−2 = 3a + b
2 = a+ b −
−−−−−−−−−−−−−−−
−4 = 2a
a = −2
2. Liczymy środek odcinka AB
| | 1+3 | | 2−2 | |
SAB = [ |
| , |
| ] = [2,0] |
| | 2 | | 2 | |
3. Oś symetrii to prosta przechodząca przez środek odcinka AB i do niego prostopadła:
0 = 1 + b
b = −1
y=0,5x −1
24 lut 23:07
emilqa: Dziedziną funckji y=√2−x jest:
A. (−∞ ; 2)
B. (−∞ ; −2)
C. (2 ; +∞)
D. (−∞ ; 2 >
25 sty 13:56
Aga: Rozwiąż
D: 2−x≥0
25 sty 13:58
emilqa: dzięki
25 sty 14:01