zadanie z logarytm
jaros: Witam
3x=p3{12}
rozumiem, że tutaj mam coś zapisać jako logarytm lecz jaka jest to własność
18 mar 11:34
Jerzy:
Z definicji logarytmu: logab = c ⇔ ac = b
18 mar 11:35
jaros: czyli jak byś to zaczął przekształcać jaki logarytm na początku
18 mar 11:38
Jerzy:
Zlogarytmuj obustronnie przez log o podstawie 3
log33x = log3(3√12) ⇔ x = log3(3√12)
18 mar 11:40
jaros: Dlaczego przez 3?
18 mar 11:44
Jerzy:
Chodzi o to , że logaab = b , czyli: log33x = x*log33 = x*1 = x
18 mar 11:54
jaros: Nadal nie rozumiem

umiem to rozwiązać i otrzymałem poprawny wynik jednak nie wiem dlaczego
akurat w podstawie logarytmu jest 3 a np nie inna liczba
18 mar 12:00
Jerzy:
Chcemy, aby z lewej strony otrzmać samo x
log33x = x*log33 = x*1 = x
Co ci da jak weźmiesz np. 4
log43x = x*log43 i logarytm nie znika.
18 mar 12:04