matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dany jest rosnący ciąg geometryczny
Basia :
Dany jest rosnący ciąg geometryczny, w którym a1=12,a3=27, q=3/2 Oblicz a8.
18 mar 09:19
piotr:
3
8
6561
a
8
= a
1
*q
7
= 12(3/2)
7
=
=
2
5
32
18 mar 09:32