planimetria - odległości wsi do stacji - trójkąt z okręgiem wpisanym
mikserro:

stacja kolejowa s została usytuowaa w równej odległości od dróg łączących wsie w1 w2 i w3
|w1w2|=12,6km
|w1w3|=10,4km
|w3w2|=5km
obliczyłem już promień wewnętrzny jako 1,8km, oraz jako przyprostokątne trójkątów (od promienia
do wioski)
jako 9 przy wsi 1, 3,6 przy wsi 2, 1,4 przy wsi 3
muszę rozpatrzyć najktórsze odległości, jakie trzeba pokonać, aby dojechać z każdej wsi do
stacji kolejowej i obliczyć średnią tych odległości
w odpowiedziach średnia odległość wynosi 6*7/15km
próbowałem obliczyć sposobem przeciwprostokątnych od S do każdej z wsi po kolei, jednak wyszły
mi kosmiczne pierwiastki
proszę o pomoc, domyślam się, że mogłem nawet źle zrozumieć polecenie sądząc po kosmicznych
wynikach
szaro−czarnymi przerywanymi liniami oznaczyłem tory stacji jak w podręczniku, podejrzewam
jednak, że nie są to ważne dane do obliczeń
18 mar 01:41
mikserro: poprawka, śrenia odległość w odpowiedziach to 6 7/15km czyli 97/15km
18 mar 01:43
wredulus_pospolitus:
Jaka jest DOKŁADNIE treść zadania

Podejrzewam że chodzi o to, że możesz się tylko poruszać po drogach −−− czyli boki trójkąta +
promienie okręgu styczne do boków (patrz Twój rysunek)
18 mar 01:56
wredulus_pospolitus:
I jeżeli weźmiemy pod uwagę wszystkie możliwe 'najkrótsze' drogi (6) ze stacji do wiosek i je
dodamy, to otrzymamy:
5+10.4 + 12.6 + 6*1.8 = 38.8
| | 38,8 | | 97 | |
Co daje nam średnio |
| = |
| km |
| | 6 | | 15 | |
Chociaż dla mnie to trochę dziwna treść zadania ... nie znając odpowiedzi bym podał, że jest to
| | 95 | |
|
| km bo taka jest średnia z (trzech) najkrótszych dróg do wiosek (po jednej |
| | 15 | |
najkrótszej do każdej z nich)
18 mar 02:00
mikserro: okej, podaję całą treśc zadania, podpunkt a) już wykonany
Stacja kolejowa s została usytuowaa w równej odległości od dróg łączących wsie w1 w2 i w3. Na
planie zaznaczono odległości międyz wsiami i drogi dojazdowe do stacji S.
a) Oblicz, w jakiej odległości od głównych dróg wybudowano stacje kolejową
b) Rozpatrujemy najkrótsze odległości, jakie trzeba pokonać, aby dojechać z każdej wsi do
stacji kolejowej. Oblicz średnią tych odległości.
18 mar 02:01
wredulus_pospolitus:
"i drogi dojazdowe do stacji S." <−−− i to właśnie oznacza, że tylko po bokach i promieniu
(od stacji) można się poruszać
18 mar 02:05
mikserro: pododawałem wyliczone odległości i wyszło 6 1/15, kurcze!
18 mar 02:10
wredulus_pospolitus:
b) coś źle liczyłem −−− oczywiście, że bierzemy sześć dróg ... bo każda (parami dla danej
wsi) będzie miała dokładnie taką samą odległość ... coś źle policzyłem wcześniej że mi
| | 95 | |
wychodziło (dla 3 dróg) średnia |
| |
| | 15 | |
18 mar 02:11
wredulus_pospolitus:
Ale jakie wyliczone odległości
18 mar 02:12
mikserro: 9 przy wsi 1, 3,6 przy wsi 2, 1,4 przy wsi 3
18 mar 02:12
wredulus_pospolitus:
nom ... dodaj ... dorzuć (do każdej) po 1.8
później dzielisz przez 3
18 mar 02:15
wredulus_pospolitus:
PS. nie musiałeś tych wartości wyznaczać
18 mar 02:15
mikserro: o, w takim razie przy dorzucaniu musialem wczesniej sie pomylic, bo tym razem wyszlo nareszcie
te 6 i 7/15
rzeczywiscie.... teraz widze, moglem po prostu dodac ulice miedzy wsiami i do kazdej 2*promien,
a pozniej podzielic przez 6...
dzieki za cierpliwosc
18 mar 02:21
wredulus_pospolitus:
zamiast 1.8 'dorzucałeś' po 1.4 do każdej drogi
18 mar 02:24