matematykaszkolna.pl
planimetria - odległości wsi do stacji - trójkąt z okręgiem wpisanym mikserro: rysunekstacja kolejowa s została usytuowaa w równej odległości od dróg łączących wsie w1 w2 i w3 |w1w2|=12,6km |w1w3|=10,4km |w3w2|=5km obliczyłem już promień wewnętrzny jako 1,8km, oraz jako przyprostokątne trójkątów (od promienia do wioski) jako 9 przy wsi 1, 3,6 przy wsi 2, 1,4 przy wsi 3 muszę rozpatrzyć najktórsze odległości, jakie trzeba pokonać, aby dojechać z każdej wsi do stacji kolejowej i obliczyć średnią tych odległości w odpowiedziach średnia odległość wynosi 6*7/15km próbowałem obliczyć sposobem przeciwprostokątnych od S do każdej z wsi po kolei, jednak wyszły mi kosmiczne pierwiastki proszę o pomoc, domyślam się, że mogłem nawet źle zrozumieć polecenie sądząc po kosmicznych wynikach szaro−czarnymi przerywanymi liniami oznaczyłem tory stacji jak w podręczniku, podejrzewam jednak, że nie są to ważne dane do obliczeń
18 mar 01:41
mikserro: poprawka, śrenia odległość w odpowiedziach to 6 7/15km czyli 97/15km
18 mar 01:43
wredulus_pospolitus: Jaka jest DOKŁADNIE treść zadania Podejrzewam że chodzi o to, że możesz się tylko poruszać po drogach −−− czyli boki trójkąta + promienie okręgu styczne do boków (patrz Twój rysunek)
18 mar 01:56
wredulus_pospolitus: I jeżeli weźmiemy pod uwagę wszystkie możliwe 'najkrótsze' drogi (6) ze stacji do wiosek i je dodamy, to otrzymamy: 5+10.4 + 12.6 + 6*1.8 = 38.8
 38,8 97 
Co daje nam średnio

=

km
 6 15 
Chociaż dla mnie to trochę dziwna treść zadania ... nie znając odpowiedzi bym podał, że jest to
 95 

km bo taka jest średnia z (trzech) najkrótszych dróg do wiosek (po jednej
 15 
najkrótszej do każdej z nich)
18 mar 02:00
mikserro: okej, podaję całą treśc zadania, podpunkt a) już wykonany Stacja kolejowa s została usytuowaa w równej odległości od dróg łączących wsie w1 w2 i w3. Na planie zaznaczono odległości międyz wsiami i drogi dojazdowe do stacji S. a) Oblicz, w jakiej odległości od głównych dróg wybudowano stacje kolejową b) Rozpatrujemy najkrótsze odległości, jakie trzeba pokonać, aby dojechać z każdej wsi do stacji kolejowej. Oblicz średnią tych odległości.
18 mar 02:01
wredulus_pospolitus: "i drogi dojazdowe do stacji S." <−−− i to właśnie oznacza, że tylko po bokach i promieniu (od stacji) można się poruszać
18 mar 02:05
mikserro: pododawałem wyliczone odległości i wyszło 6 1/15, kurcze!
18 mar 02:10
wredulus_pospolitus: b) coś źle liczyłem −−− oczywiście, że bierzemy sześć dróg ... bo każda (parami dla danej wsi) będzie miała dokładnie taką samą odległość ... coś źle policzyłem wcześniej że mi
 95 
wychodziło (dla 3 dróg) średnia

15 
18 mar 02:11
wredulus_pospolitus: Ale jakie wyliczone odległości
18 mar 02:12
mikserro: 9 przy wsi 1, 3,6 przy wsi 2, 1,4 przy wsi 3
18 mar 02:12
wredulus_pospolitus: nom ... dodaj ... dorzuć (do każdej) po 1.8 później dzielisz przez 3
18 mar 02:15
wredulus_pospolitus: PS. nie musiałeś tych wartości wyznaczać
18 mar 02:15
mikserro: o, w takim razie przy dorzucaniu musialem wczesniej sie pomylic, bo tym razem wyszlo nareszcie te 6 i 7/15 rzeczywiscie.... teraz widze, moglem po prostu dodac ulice miedzy wsiami i do kazdej 2*promien, a pozniej podzielic przez 6... dzieki za cierpliwosc
18 mar 02:21
wredulus_pospolitus: zamiast 1.8 'dorzucałeś' po 1.4 do każdej drogi
18 mar 02:24