...
sebek: Oblicz objętość prostopadłościanu, w którym przekątna ścniany bocznej o długości 8 cm jest
nachylona do podstawy pod kątem o mierze 45 stopni, natomiast przekątna prostopadłościanu
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 30 stopni. Podaj dokładny wynik.
Sabin:

Rysunek jakoś tak. Teraz, ponieważ przekątna ściany tworzy z podstawą kąt 45
o, to mamy tam
trójkąt prostokątny równoramienny (ten niebiesko−czarny) i b = H.
Wyliczamy H z sin45
o, H = 4
√2
Z zielono−czarnego trójkąta z tg30
o liczymy d, d = 4
√6
Liczymy a z twierdzenia Pitagorasa, a
2 + b
2 = d
2, a = 8
Podstawiamy wszystko do wzoru na objętość, V = P
pH = 256 j
3 z dokładnością do
ewentualnego błędu w moich obliczeniach.