Spośród wszystkich ostrosłupów prawidłowych czworokątnych o krawędzi bocznej długości a
wybieramy ten, dla którego przekrój płaszczyzną przechodzącą przez środki dwóch sąsiednich
krawędzi podstawy oraz wierzchołek ostrosłupa ma największe pole. Znajdź objętość tego
ostrosłupa.
jakaś podpowiedź? gdyby podana była krawędź podstawy a nie boczna, byłoby o wiele łatwiej
t=odcinek przerywany na rysunku
h− wysokości ścian bocznych
H− wysokość przekroju
niech 2x− krawędź podstawy
x2+x2=t2
t=x√2
x2+h2=a2
h2=a2−x2
| x√2 | ||
H2+( | )2=h2 | |
| 2 |
| t*√a2−t2 | ||
P= | i szukać maksimum tego? | |
| 2 |
?

| √t2a2−t4 | ||
P= | ||
| 2 |
| 1 | ||
t2= | a2 | |
| 2 |
| √2 | √2 | |||
t= | a v t=− | a | ||
| 2 | 2 |
| √2 | √2 | |||
max dla t= | a, bo dla − | a nie należy do dziedziny, bo t>0 | ||
| 2 | 2 |
| x√2 | ||
H2+( | )2=h2 | |
| 2 |
| 1 | ||
H2+ | x2=h2 | |
| 2 |
| 1 | ||
H2+ | x2=a2−x2 | |
| 2 |
| 3 | 4 | |||
H2+ | x2=a2 / * | |||
| 2 | 3 |
| 4 | |
H2+2x2=a2 | |
| 3 |
| 4 | |
H2+t2=a2 | |
| 3 |
| 4 | |
H2=a2−t2 | |
| 3 |
| 3 | 3 | |||
H2= | a2− | t2 | ||
| 4 | 4 |
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
P= | = | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| 2 | 2 |
| −3 | 3 | |||
f(t)= | t4+ | a2t2 | ||
| 4 | 4 |
| 3 | ||
f'(t)=−3t3+ | a2t | |
| 2 |
| 3 | ||
−3t3+ | a2t=0 | |
| 2 |
| 3 | ||
−t(3t2− | a2)=0 | |
| 2 |
| 3 | ||
t=0 v 3t2= | a2 / * 2 | |
| 2 |
| a√2 | a√2 | |||
t= | v t=− | |||
| 2 | 2 |
| 4 | ||
przez | aby uzyskać 2x2 i móc podstawić t2 ![]() | |
| 3 |
x2+h2=a2
h2=a2−x2
t=x√2 t2=2x
| x√2 | ||
Y2+( | )2=h2 | |
| 2 |
| 1 | ||
Y2+ | x2=h2 | |
| 2 |
| 1 | ||
Y2+ | x2=a2−x2 | |
| 2 |
| 3 | 4 | |||
Y2+ | x2=a2 / * | |||
| 2 | 3 |
| 4 | 4 | ||
Y2+2x2= | a2 | ||
| 3 | 3 |
| 4 | 4 | ||
Y2+t2= | a2 | ||
| 3 | 3 |
| 4 | 4 | ||
Y2= | a2−t2 / * 3 | ||
| 3 | 3 |
| 3 | ||
Y2=a2− | t2 | |
| 4 |
|
| |||||||||||||||||||||
P= | = | |||||||||||||||||||||
| 2 | 2 |
| 3 | ||
f(t)=− | t4+a2t2 | |
| 4 |
| 2 | ||
t2= | a2 | |
| 3 |
| √6 | −√6 | |||
t= | a v t= | a | ||
| 3 | 3 |
| √6 | −√6 | |||
max dla t= | a, bo | a nie należy do dziedziny | ||
| 3 | 3 |
| √6 | |
a=x√2 | |
| 3 |
| 2a√3 | ||
2x= | ||
| 3 |
| 2a√3 | 12 | 4 | ||||
Pp=( | )2= | a2= | a2 | |||
| 3 | 9 | 3 |
| 2a√3 | a√3 | |||
2x= | to x= | |||
| 3 | 3 |
| a√3 | 1 | 2 | ||||
h2=a2−x2 = a2−( | )2 = a2− | a2= | a2 | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 2 | a√3 | 2 | 1 | 1 | ||||||
H2= | a2−( | )2= | a2− | a2= | a2 | |||||
| 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| √3 | ||
H= | a | |
| 3 |
| 1 | 4 | √3 | 4√3a3 | |||||
V= | * | a2* | a= | |||||
| 3 | 3 | 3 | 27 |