matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone.
Basia:
Wyznacz część rzeczywistą i urojoną: a) e
2πi
, b) e
−
4
3
πi
. Proszę o pomoc.
17 mar 23:06
Leszek:
z= | z |*e
iφ
a) | z | =1 ⇒ x
2
+ y
2
=1 , iφ = 2πi ⇒ φ = 2π , ⇒ cos φ = x= Re , sin φ = Im
18 mar 08:50