..
sebek: Prawdopodobieństwo, ze pacjent odzyska wzrok w wyniku operacji wynosi 80%. Jeśli operacja się
nie uda, można ją będzie po pewnym czasie powtórzyć . Ale prawdopodobieństwo powodzenia
drugiej operacji jest już mniejsza i wynosi tylko 50%. Trzeciej próby już się nie podejmuje.
Oblicz w procentach prawdopodobieństwo, że pacjent odzyskał wzrok w wyniku operacji.
24 lut 22:54
Basia:
odzyska wzrok ⇔ (uda się 1 op) lub (1 się nie uda i uda się druga)
P(A)=0,8+0,2*0,5 = 0,8+0,1=0,9
czyli 90%
24 lut 23:44