Wykaż, że dwusieczne kątów wewnętrznych tego czworokąta przecinają się w jednym
monika: W czworokącie wypukłym ABCD , długości boków AB ,BC ,AD ,DC są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego. Wykaż, że dwusieczne kątów wewnętrznych tego czworokąta przecinają się w
jednym punkcie.
17 mar 21:20
monika: niestety
17 mar 21:27
monika: szczerze mowiac moim zdaniem poziom trudnosci tych zadan jest na prawde wysoki w porownaniu z
maturami majowymi
17 mar 21:27
Kacper:
Troszkę inaczej należałoby patrzeć na to zadanie ...
dwusieczne kątów wewnętrznych tego czworokąta przecinają się w
jednym punkcie
czyli
w ten czworokąt można wpisać okrąg

Pomyśl teraz.
17 mar 21:28
Kacper:
Co do poziomu to owszem znacznie wyższy niż majowe, ale jak ktoś mierzy w 80+ to powinien sobie
radzić z takimi rzeczami
17 mar 21:29
monika: juz rozumiem, dzieeeekuje bardzo

!
17 mar 21:30
Kacper:
polecam się na przyszłość
17 mar 21:30
monika: czy dobrze licze

a+c=b+d
a
1+a
1+2r=a
1+r+a
1+3r
17 mar 21:35
Kacper:
Zauważ w jakiej kolejności są podane te boki. Będzie trochę inaczej, ale pomysł ok.
17 mar 21:42
monika: a
1+a
1+3r=a
1+r+a
1+2r
moge zostawic tak i cnd
17 mar 21:50
Kacper:
Tak o ile będą odpowiednie komentarze i rysunek
17 mar 21:57
monika: dziekii Kacper
17 mar 22:03