wyznacz prostą AC
Frajvald: Mógłby ktoś pomoc z takim zadaniem?
W trójkącie równobocznym ABC dane są współrzędne wierzchołków A = (2,1) oraz
B = (8,4) . Wyznacz równanie prostej zawierającej bok AC tego trójkąta.
Próbowałem ze wzoru na kąt ostry pomiędzy prostymi i mi nie wyszło,pózniej wyznaczyłem prostą
CS i odcinek |AB|=3√5 i z tego wyznaczyć punkt C ale wciąż nie chce mi wyjść wynik.
Odp to y = (8+5√3) x −10√3 −15 lub y = (8−5√3) x +10√3 −15
17 mar 21:07
a7:

liczymy prostą AB
liczymy środek odcinka AB,
liczymy prostą prostopadłą do prostej AB przechodzącą przez punkt S
liczymy punkt C na prostej obliczonej, wyznaczamy go z długości odcinka
i wyjdą dwie opcje szukane
17 mar 21:13
Frajvald: Pisałem na górze, że robiłem w ten sposób i mi nie wyszlo ale skoro piszesz ze to dobry sposob
to znaczy ze po prostu mam gdzies błąd w obliczeniach
17 mar 21:18
a7: no a potem wyznaczamy jeszcze te szukane proste
17 mar 21:19
a7: nie widzę byś wyznaczył prostą AB? jakie wspołrzędne ma punkt S
17 mar 21:19
a7: podaj dane to policzę dalej
17 mar 21:19
a7: te dane
17 mar 21:20
a7: jakie jest równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt S
17 mar 21:20
a7: ?
17 mar 21:21
Frajvald: S=(5:2,5) prosta CS: y=−2x+12,5
17 mar 21:23
a7: a prosta AB?
17 mar 21:24
Frajvald: | | 3√15 | |
długość CS wyszła mi : |
| |
| | 2 | |
17 mar 21:25
17 mar 21:25
a7: C(xc,−2xc+12,5)
|BC|=3√5
B=8,4 A=2,1
xc=x
(x−8)2+(−2x+12,5−4)2=45
x=(5−6√3)/4 lub x=(5+6√3)/4
y=..... y=...............
17 mar 21:36
Frajvald: Bardzo dziękuje za pomoc
17 mar 21:39
a7: wyszło?
17 mar 21:41
Frajvald: | | 10−3√3 | | 10+3√3 | |
Niestety nie, przeliczyłem z BC i wyszło mi znowu x1= |
| i x2= |
| i z |
| | 2 | | 2 | |
tego nie mogę wyznaczyć a
17 mar 21:53
a7: to ja pokaże jak liczyłam i zobaczymy kto ma błąd ok?
17 mar 21:54
a7: 5x2−50x+91,25=0
17 mar 21:55
a7: 20x2−200x+365=0
17 mar 21:55
Frajvald: Tak, też mi wychodziło to samo za każdym razem
17 mar 21:56
a7: Δ=10800=60
√3
| | 5−6√3 | | 5+6√3 | |
x=(50−60√3)/40= |
| lub x=(50+60√3)/40 = |
| |
| | 4 | | 4 | |
17 mar 21:57
a7: poprawka √Δ=60√3
17 mar 21:58
a7: | | 6√3−5 | | −6√3−5 | |
y1= |
| +12,5 y2= |
| +12,5 |
| | 2 | | 2 | |
17 mar 22:00
a7: ok teraz liczę proste AC, tak?
17 mar 22:00
Frajvald: Tak, a możesz pokazac jak wyliczasz AC? bo mi to wlasnie nie chce wyjsc,btw bardzo dziękuje za
poswięcony czas
i ja to obliczałem w ten sposób 5x
2−50x+91,25=0
delta= 2500−1825 = 675=(15
√3)
2
| | 50−15√3 | | 10−3√3 | |
i x1= |
| = |
| |
| | 10 | | 2 | |
| | 50+15√3 | | 10+3√3 | |
i x2 = |
| = |
| |
| | 10 | | 2 | |
17 mar 22:06
a7: no tak to u mnie błąd to jakie ygreki
17 mar 22:12
a7: i policzę AC
17 mar 22:12
Frajvald: y1 = 3√3+2,5
y2=−3√3+2,5
17 mar 22:14
a7: a na pewno takie?
17 mar 22:17
a7: ok
17 mar 22:22
Frajvald: cóż z tych punktów x takie mi wyszły, ale chyba dam temu spokój albo mam jakiś minimalny błąd w
obliczeniach albo są zle odpowiedzi
17 mar 22:22
Frajvald: jeszcze raz bardzo dziekuje za poswiecony czas i pomoc
17 mar 22:24
a7: niestety wychodzi mi też inny wynik
17 mar 22:27
Eta:

|AB|
2=45 , S(5,5/2)
a
AB=1/2
to prosta k : y=−2(x−5)+5/2 ⇒ k: y=−2x+25/2
Okrąg o środku A i promieniu r przecina prostą k w punktach C
1, C
2
to (x−2)
2+(y−1)
2=45 i k..
po uporządkowaniu otrzymujemy
| | 10−3√3 | | 10+3√3 | |
x= |
| v x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
C
1(...... , ..... ) C
2(......, .....)
współczynniki kierunkowe prostych AC
1 i AC
2
| | yC1−yA | | 2√3+1 | |
a1= |
| = ......= |
| = ..... = 8+5√3 |
| | xC1−xA | | 2−√3 | |
| | 1−2√3 | |
a2= |
| =....=8−5√3 |
| | 2+√3 | |
Równania tych prostych: AC
1: y= (8+5
√3(x−2)+1 , A
C2: y= (8−5
√3)(x−2)+1
otrzymujemy:
y=(8+5
√3)x−10
√3−15 lub y= (8−5
√3)x+10
√3−15
========================================
18 mar 00:22
Eta:
Wielka szkoda,że teraz nie ma w programie
równań obrotu dookoła punktu o kąt α
W tym zadaniu obrót o kąt 60
o lub o kąt −60
o
i byłoby łatwiej dojść do celu
18 mar 00:25
Frajvald: O dziękuje bardzo za rozwiązanie,czyli jednak nie było błędu w zadaniu, dzięki twojemu
rozwiązaniu w koncu u siebie zauważyłem błąd
18 mar 13:30
Eta:
Na zdrowie
18 mar 13:38
fgrt:
20 mar 18:46