wielomiany
MalWas:
Wyznaczyć wielomiany ϰ1 oraz ϰ2 spełniające równość
ϰ1Φ1 + ϰ2Φ2 = (Φ1 , Φ2) gdzie
a) Φ1 = x2 + x + 1 oraz Φ2 = x3 − 1
b) Φ1 = x4 + x − 1 oraz Φ2 = x3 − 2x + 2
c) Φ1 = x3 + 2x2 − x − 2 oraz Φ2 = x3 − x2 + x − 1
17 mar 20:46
jc:
(a) x*(x2+x+1) − (x3−1)=x2+x+1
17 mar 21:20
jc:
p=x4+x−1
q=x3−2x+2
p=x*q+(2x2−x−1)
q=(x/2)*(2x2−1)+...
nie mam cierpliwości...
17 mar 21:24
Adamm:
już tłumaczę.
Stosujesz algorytm Euklidesa, a potem go odwracasz.
Dokładnie tak samo, jak dla liczb całkowitych.
17 mar 22:36