Czworokąt wpisany w okrąg
Zuzix: W okrąg o promieniu 12 wpisano czworokąt ABCD w taki sposób, że przekątna AC jest średnicą tego
okręgu. Wiedząc, że cos∡A =√588 , oblicz długość przekątnej BD.
Czy powinnam to rozwiązać w taki sposób że trójkąt DSB gdzie S to środek okręgu jest
równoramienny a cos∡S = −√588
a następnie z twierdzenia cosinusów obliczyć długość BD?
17 mar 20:25
xyz: DSB to jest przeciez prosta... (znaczy odcinek) ?
17 mar 20:31
Zuzix:

Czemu DSB ma być prostą? Według mnie przykładowy rysunek może wyglądać np. tak
17 mar 20:40
xyz:

okej, w sumie zalezy od rysunku.
Skad wiesz ile wynosi cosinus kata przy S ?
17 mar 20:59
Zuzix: Teraz jak spojrzałam na swój zapis to źle wyznaczyłam cosinus ale pewnie można go wyznaczyć za
pomocą kąta wpisanego i środkowego chociaż nie jestem tego pewna.
17 mar 21:20
xyz:
Niech α będzie kątem przy wierzchołku A
| | √58 | |
wiadomo, że cos α = |
| //ułamki za pomocą dużego U. |
| | 8 | |
Kąt środkowy DSB oparty na tym samym łuku co kąt wpisany α
ma miarę 2α.
| | 58 | | 52 | | 13 | |
cos(2α) = 2cos2α − 1 = 2* |
| − 1 = |
| = |
| |
| | 64 | | 64 | | 16 | |
wtedy
|DB|
2 = r
2 + r
2 − 2*r*r*cos(2α)
| | 13 | |
|DB|2 = 122 + 122 − 2*12*12* |
| |
| | 16 | |
Czyli w sumie tak jak mówisz.
17 mar 21:28
Zuzix: Ok dzięki za pomoc
18 mar 10:22