geometria analityczna
monika: Na bokach AC i AB trójkąta ABC o wierzchołkach A = (− 1,− 1) , B = (11,4) i C = (5,8) ,
wybrano punkty K i L odpowiednio, w ten sposób, że KL ∥ CB . Pole trapezu BCKL stanowi 5/9
pola trójkąta ABC . Zatem
A) K = (1,2) B) K = (7,2) C) K = (3,5) D) K = (4,6 )
17 mar 19:35
Eta:
Odp C)
17 mar 19:48
monika: ale dlaczego c
17 mar 20:55
a7:
17 mar 21:05
Eta:

Trójkąty AKL i ABC są podobne w skali k=2/3 ( bo k
2=4/9)
to wektory ( pomijam strzałkę)
AC=[6,9]
| | 2 | |
zaś AK= |
| AC=[4,6] = [x+1, y+1]⇒ x= 3 i y=5 |
| | 3 | |
K(3,5)
17 mar 21:07
monika: dziekuje
17 mar 21:18
Eta:
17 mar 21:52