Kombinatoryka
Karolinka : Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 6 lub przez 11
Proszę o pomoc mam problemy z kombinatoryką
17 mar 19:26
wredulus_pospolitus:
To NIE JEST kombinatoryka ... to są ciągi (arytmetyczne)
wyznacz sumę tych liczb które są podzielne przez 6
+
wyznacz sumę tych liczb które są podzielne przez 11
−
wyznacz sumę tych liczb które są podzielne przez 6*11 = 66
=
to czego szukasz
17 mar 19:32
Karolinka: czyli a1=6 q=6 i an=996; a1=11, q=11 i an=990; a ostanie to a1=66 q=66 i an = 990
I obliczys sume pierwszego i drugiego i oddjac ostatniego?
17 mar 19:46
Karolinka: znaczy r nie q to ciagi arytmetyczne
17 mar 19:49
Kacper:
Skoro trzycyfrowe to a
1 nie jest równe 6 lub 11
17 mar 20:10