Dziedziną funkcji określonej wzorem
monika: | | x − a | |
Dziedziną funkcji określonej wzorem f(x ) = |
| |
| | ax+ax + 1 | |
jest zbiór liczb rzeczywistych. To oznacza, że liczba a nie może być równa
17 mar 19:13
Leszek: Czy w mianowniku pierwszy czlon to : ax ?
17 mar 19:18
wredulus_pospolitus:
skoro dziedziną jest zbiór rzeczywisty to ax + ax + 1 ≠ 0 dla dowolnego 'x'
17 mar 19:18
monika: przepraszam powinno byc ax2
17 mar 19:19
wredulus_pospolitus:
no to ax
2 + ax + 1 ≠ 0 ⇔ Δ < 0

rozwiązujesz
17 mar 19:19
monika: A) √ 3 B) 0 C) 2 √ 5 D) √ 15
dodatkowo takie sa przyklady odpowiedzi
17 mar 19:20
monika: to bedzie odp B) 0
17 mar 19:25
Leszek: ax2 +ax+1 =0 , Δ = a2 −4a < 0 ⇒ a= ( 0 , 4 )
17 mar 19:27
monika: ale 2√5 tez chyba nie lapie sie w tym zbiorze (0;4) wiec ktora odpowiedz wybrac
17 mar 19:29
wredulus_pospolitus:
0 < √3 < √4 = 2
0 < √15 < √16 = 4
17 mar 19:31