matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz sumę
Ania :
Oblicz sumę 9 wyrazów ciągu geometrycznego w którym a4=1,q=2.
17 mar 19:05
wredulus_pospolitus:
a
4
= 1 ; q = 2 a
4
= a
1
*q
3
−−− > a
1
= ...
S
9
= ... podstawiasz do wzoru
17 mar 19:11