Zadania z planimetrii
Zaimda: Witam, potrzebuje pilnej pomocy

z.2. Pole równoległoboku wynosi 54, a kąt ostry ma miarę 30. Stosunek boków wynosi 4:3, wyznacz
ich długości.
z.3. Długość przekątnej kwadratu jest o 3 większa od długości jego boku. Oblicz pole tego
kwadratu.z.9. Dany jest trójkąt ABC, w którym AC=BC, kąt , zaś AD jest dwusieczną kąta BAC i .
Wyznacz miarę kąta ADB.
z.10 Dwa trójkąty podobne mają pola równe odpowiednio 49 i 98. Skala podobieństwa jest równa:
½ B. 2 C. 4 D.
z.11. Obwody trójkątów podobnych wynoszą odpowiednio 8 i . Skala podobieństwa jest równa:……?
17 mar 19:03
wredulus_pospolitus:
| h | |
sin 30 = |
| −−−> h = 1.5x |
| 3x | |
P = 4x*1.5x = 54 −> x =
17 mar 19:07
wredulus_pospolitus:
d = a
√2 <−−− przekątna kwadratu o boku a
a
√2 = a+3 −−−−> a = ...

P = a
2 = ...
17 mar 19:08
wredulus_pospolitus:
zad 9 ... "zaś AD jest dwusieczną kąta BAC i" ... i .... co
17 mar 19:08
wredulus_pospolitus:
P1 | |
| = k2 −−−− k −−− skala podobieństwa |
P2 | |
17 mar 19:09
wredulus_pospolitus:
ostatnie ... analogicznie ... i znowu brak PEŁNEJ treści zadania
17 mar 19:09
Zaimda: Wybacz za kłopot. Dostałem dokładnie taką treść zadania. Nie mam nic więcej. Tak czy siak
dziękuję za pomoc
17 mar 19:11
daras: pilna=niedokładna
ot po łebkach

next one pls
17 mar 19:35