Wykaż, że...
Kamila: Wykaż że styczne poprowadzone do wykresu funkcji f(x)=\frac{3x2+1}{x2+3} w punktach o rzędnej
1, są prostopadłe.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Bo nie wiem jak się za to zabrać
17 mar 17:03
Tadeusz:
| | 3x2+1 | |
f(x)= |
|  ? |
| | x2+3 | |
17 mar 17:29
Eta:
P(x
o,1) to 3x
2+1 =x
2+3 ⇒ x=1 v x=−1
P
1(1,1), P
2(−1,1) −− punkty styczności
Należy wykazać ,że a
1*a
2=−1 czyli,że f
'(1)*f
'(−1)=−1
to f
'(1) = 1 i f
'(−1)=−1
i mamy tezę
17 mar 17:46
Tadeusz:
Funkcja przyjmuje wartość 1 dla x
1=−1 i x
2=1
f'(−1)=
f'(1)= i wnioskuj
17 mar 17:46
Eta:
Już "wywnioskowane"
17 mar 17:50
Tadeusz:
... to się nazywa praktyczne podejście
17 mar 17:53
Eta:
17 mar 17:54