Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego
Kaja : Układ równań
a5+3*a2=3
a3+a4=5
17 mar 16:53
janek191:
Zastosuj wzór: an = a1 + ( n −1)*r
17 mar 16:56
Szkolniak: układ równań do rozwiązania:
| ⎧ | a1+4r+3(a1+r)=3 | |
| ⎩ | a1+2r+a1+3r=5 |
|
i podstawiasz wyliczone a
1 i r w: a
n=a
1+(n−1)r
17 mar 16:56
Kaja : A po podstawieniu jak to powinno wyjść?
17 mar 17:31
Szkolniak: A ile Ci wyszło a1 i r?
17 mar 17:33
Kaja : Na pewno źle bo mam r=3/10
A a1 to już w ogóle nie mam.
17 mar 17:37
janek191:
4 a
1 + 7 r = 3
2 a
1 + 5 r = 5 / : 2
a
1 +2.5 r = 2,5
a
1 = 2,5 − 2,5 r
Wstawiam do 1)
4*(2,5 − 2,5 r) + 7 r = 3
10 − 10 r + 7 r = 3
− 3 r = − 7
========
| | 5 | | 5 | | 7 | | 5 | | 35 | | 15 | | 35 | | 20 | |
a1 = |
| − |
| * |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
=================
17 mar 17:50
janek191:
| | 10 | | 7 | | 10 | | 7 | | 7 | |
an = a1 +( n −1)*r = − |
| + ( n −1)* |
| = − |
| + |
| *n − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
=============
17 mar 17:54
Kaja : Dziękuję bardzo za rozwiązanie 😁
17 mar 18:07
Eta:
W ciągu arytm. : a
5+a
2=a
3+a
4
to z 1/ a
5+a
2+2a
2=3 ⇒ a
2= −1
| | 7 | |
i z 2/ a3+a4=5 ⇒ 2a2+3r=5 ⇒ r= |
| |
| | 3 | |
an=a2+(n−2)*r
============
i po ptokach
17 mar 18:08