ciągi
snowflake: Ciągi (an) i (bn) , gdzie n ≥ 1 , są ciągami arytmetycznymi. Ciąg (cn ) jest określony wzorem
cn = anbn , dla n ≥ 1 , a ciąg (dn) ciągiem różnic dwóch kolejnych wyrazów ciągu (cn) : dn =
cn+ 1 − cn , dla n ≥ 1 . Wykaż, że ciąg (dn) jest ciągiem arytmetycznym, którego różnica jest
równa podwojonemu iloczynowi różnic ciągów (an) i (bn) .
Te 'n' są jako indeks dolny
17 mar 16:28
Des:
an = a1 + (n−1)ra
bn = b1 + (n−1)rb
cn = ( a1 + (n−1)ra )( b1 + (n−1)rb )
dn = ( a1 + nra )( b1 + nrb ) − ( a1 + (n−1)ra )( b1 + (n−1)rb )
dn = a1rb(n−n+1) + b1ra(n−n+1) + rarb(n2−n2+2n−1)
dn = a1rb + b1ra − rarb + 2nrarb
rd = dn+1 − dn = ... = 2rarb
17 mar 17:07
Adamm:
a = an, b = bn, x, y − różnica ciągu an, bn odpowiednio
dn+1−dn = cn+2−2cn+1+cn = an+2bn+2−2an+1bn+1+anbn
= (a+2x)(b+2y)−2(a+x)(b+y)+ab = (ab+2ay+2bx+4xy)−(2ab+2ay+2bx+2xy)+ab =
= 2xy
17 mar 23:00