UDOWODNIJ
Chila: | | (x+y) | | (y+z) | | (z+x) | |
wykaż że |
| − |
| − |
| = 0 |
| | (y−z)(z−x) | | (x−z)(x−y) | | (y−x)(y−z) | |
17 mar 16:14
janek191:
| ( x +y)*(x −y) + ( y + z)*(y −z) + (z + x)*(z −x) | |
| = 0 |
| ( y −z)*(z −x)*(x −y) | |
17 mar 16:30
Chila: Jak to dałeś do tego samego mianownika?
17 mar 17:23
janek191:
Sprowadziłem do wspólnego mianownika. Licznik równa się 0.
17 mar 17:25
Szkolniak: sprowadzasz wszystko do tego samego mianownika − mnożysz licznik i mianownik o to czego brakuje
aby je dodać
17 mar 17:26
Eta:
(x−z)=−(z−x) i (y−x)=−(x−y)
17 mar 17:26