Parametry
monika: Parametr m dobrano tak, że rozwiązaniem nierówności
(4− m2) ⋅x2 + (m + 1)⋅x + (m + 3) ≤ 0
z niewiadomą x jest przedział postaci ⟨a ,+ ∞ ) . Wynika stąd, że
A) a = − 2 B) a = − 1 C) a = 1 D) a = 2
17 mar 15:30
ite: Takie rozwiązanie nierówności wskazuje na to, że jej lewa strona jest funkcją liniową.
Stąd można obliczyć wartość m, spróbuj to zrobić.
17 mar 15:37
Jerzy:
m = 2 lub m = − 2
3x + 5 ≤ 0 ⇔ x ≤ −5/3
−x + 1 ≤ 0 ⇔ x ≥ 1
Zadna odpowiedź nie spenia warunku
17 mar 15:40
Jerzy:
Tfuu ... odp C) , nie zauważyłem,że przedział jest domknięty.
17 mar 15:41