wielomiany
MalWas:
Znaleźć wielomiany f i g stopnia drugiego o współczynnikach całkowitych takie że
f ◯ g = 16x4 − 48x3 + 54x2 − 27x + 2.
17 mar 15:12
Szkolniak: f(x)=ax
2+bx+c
g(x)=dx
2+ex+f
f(g(x))=a(dx
2+ex+f)
2+b(dx
2+ex+f)+c=
=a(d
2x
4+e
2x
2+f
2+2dex
3+2dfx
2+2efx)+bdx
2+bex+bf+c=
=ad
2x
4+ae
2x
2+af
2+2adex
3+2adfx
2+2aefx+bdx
2+bex+bf+c=
=(ad
2)x
4+(2ade)x
3+(ae
2+2adf+bd)x
2+(2aef+be)x+(af
2+bf+c)
ad
2=16 i ade=−24 i ae
2+2adf+bd=54 i 2aef+be=−27 i af
2+bf+c=2
Cos takiego wymodziłem, może ktoś popchnie dalej rozwiązanie o ile dobry trop
17 mar 18:00
Leszek: A czy to nie jest mnozenie wielomianow ? ? , czesto uczniowie pisza tresci z bledami !
17 mar 21:40
Adamm:
spróbujmy
ad2=16 i ade=−24 i ae2+2adf+bd=54 i 2aef+be=−27 i af2+bf+c=2
z I i II równania
a∊{1, 2, 4, 8}
1. a = 1
d = ±4, de = −24, e2+2df+bd=54 i 2ef+be=−27 i f2+bf+c=2
1.1. d = 4
e = −6, 8f+4b=18 i 2ef+be=−27 i f2+bf+c=2
sprzeczność z równania II, bo 4 nie dzieli 18
1.2 d = −4
tak samo jak dla 1.1
2. a = 2 lub a = 8
d2 = 8 lub d2 = 2, ale ani 2, ani 8 nie są kwadratami
3. a = 4
d = ±2 i de=−6 i 4e2+8df+bd=54 i 8ef+be=−27 i 4f2+bf+c=2
3.1 d = 2
e=−3 i 8f+b=9 i 4f2+bf+c=2
b = 9−8f, c=2+4f2−9f
stąd f(x) = 4x2+(−8y+9)x+(4y2−9y+2), g(x) = 2x2−3x+y
gdzie y∊Z to parametr
17 mar 22:34
MalWas:
Dlaczego a∊{1, 2, 4, 8} ?
z pierwszego warunku mamy:
dla a=1 mamy d=4 lub d=−4
dla a=2 mamy d=2√2 lub d=−2√2
dla a=4 mamy d=2 lub d=−2
dla a=8 mamy d=√2 lub d=−√2
Czyż jest tak, czy się mylę?
a∊{1,4,16} − czy nie powinno być tak?
22 mar 13:45
Adamm: a = 16 daje sprzeczność, bo 16 nie dzieli 24
22 mar 18:26
jc:
w=(8x4−12x+1)(2x2−3x+2), poprosiłem komputer o rozkład
g=x2−3x
f=(4y+1)(y+2)
oczywiście do g można dodać dowolną liczbę
np. g=x2−3x+2, f=4y2−7y
(nie oznacza to, że nie ma innych rozwiązań)
22 mar 20:36
MalWas:
No tak, 16 nie dzieli 24.
Czyli a∊{1,4} tak?
23 mar 10:16
Adamm: Tak
23 mar 11:54