wielomiany jednej zmiennej
MalWas:
Mając dane wielomiany f=anxn + ... + a0 oraz g=x2 − c1x − c0
z pierścienia A[x] gdzie A jest dowolnym pierścieniem znaleźć wzory rekurencyjne dla
współczynników wielomianów q=bn−2xn−2 + ... + b0 i r=d1x+d0 spełniających równość
f=gq+r.
Można przyjąć, że n≥3.
17 mar 15:05
Adamm:
gq = bn−2xn+(bn−3−c1bn−2)x
bn−2 = an
bn−3 = an−1+bn−2c1
bn−4 = an−2+bn−3c1+bn−2c0
...
b2 = a4+b3c1+b4c0
b1 = a3+b2c1+b3c0
b0 = a2+b1c1+b2c0
d1 = a1+b0c1+b1c0
d0 = a0+b0c0
17 mar 23:46
Adamm: zignoruj pierwszą linijkę
17 mar 23:46