Jak zapisać wzór tej funkcji?
Mateusz: Funkcja f każdej liczbie naturalnej przyporzadkowuje resztę z dzielenia tej liczby przez 5. Czy
ta funkcja jest różnowartościowa? Odp. uzasadnij
+ jak zapisać wzór tej funkcji
17 mar 14:38
Jerzy:
Nie jest, bo np: f(11) = 1 i f(21) = 1
17 mar 14:41
Saizou :
f(n)= n (mod 5)
albo
0 dla n =5k
1 dla n =5k+1
f(n)= 2 dla n=5k+2
3 dla n=5k+3
4 dla n=5k+4
Funkcja nie jest różnowartościowa, bo np. dla
n1=5 oraz n1=10 mamy f(n1)=0 oraz f(n2)=0 zatem funkcja nie jest różnowartościowa
17 mar 14:41
Adamm:
f(n) = n−5[n/5]
Mamy f(n+5k) = f(n), oraz f(n) = n dla 0≤n<5, bo wtedy 0≤n/5<1
17 mar 23:16