Ile jest pięciocyfrowych
klaudia: Ile jest wszystkich pięciocyfrowych liczb naturalnych podzielnych przez 29?
A) 3103 B) 3105 C) 3104 D) 3106
17 mar 14:28
Jerzy:
Wykorzystaj ciąg arytmetyczny. Znajdż a1 , różnica r = 29
17 mar 14:30
Jerzy:
Albo: 90 000 : 29 = 3103,44
Odp: A)
17 mar 14:35
klaudia: dzieki

!
17 mar 14:36
Pytający:
Poprawna odpowiedź: C) 3104.
17 mar 14:58
milena: Pytajacy mogłbys wyjasnic
17 mar 15:00
Jerzy:
Racja:
a1 = 10 005
an = 10 005 + (n − 1)*29
10 005 + 29n − 29 < 100000
29 n < 90 024
n < 90 024 : 29
n < 3104,27 , czyli: n = 3104
17 mar 15:07