Ciag geometryczny
milena: Dany jest rosnący ciąg geometryczny (an) , określony dla liczb naturalnych n ≥ 1 , o wyrazach
dodatnich. Jeśli a2a9a11 = a4a13ak , to k jest równe
A) 8 B) 7 C) 6 D) 5
17 mar 14:26
Szkolniak: a13*q21=a12*q17*a1*qk−1
q4=qk−1
k−1=4 ⇒k=5
17 mar 14:36
milena: skad 21 po lewej

10+8+1=19 nie powinno byc 19
17 mar 14:40
Szkolniak: powinno, chyba jeszcze śpię

a
13*q
19=a
13*q
15*q
k−1
... tak jak powyżej
17 mar 14:44
Saizou :
niech a1=a
a2=aq
a9=aq8
a11=aq10
a2*a9*a11=a3q19
a4=aq3
a13=aq12
ak=aqk−1
a4a13ak=a3qk+14
zatem
a3q19=a3qk+14
19=k+14
k=5
17 mar 14:45
a7: aqaq8aq10=aq3aq12aqk−1
q19=q15+k−1
k=5
17 mar 14:46
milena: dziekiiii za pomoc
17 mar 14:46