Zadanie matura 2014 czerwiec
acetyl: Odcinek AB o długości 4 jest zawarty w prostej o równaniu y = 3/4*x − 3/2. Symetralna odcinka
AB przecina oś Oy w punkcie P = (0,6). Oblicz współrzędne końców odcinka AB.
Zadanie z matury 2014− czerwiec.
Mam pewne pytanie, jestem na etapie wyznaczenia srodka odcinka AB S(18/5;6/5)
i moje pytanie brzmi.
dlaczego nie moge wyznaczyc xA i xB korzystajac ze wzoru na srodek odcinka oraz na fakt ze mam
podana dlugosc tego odcinka=4
|AB|=4= pierwiastek z (xB−xA)2
pominelam wspolrzedne y bo nalezy do tej samej prostej. prosze o wytlumaczenie.
17 mar 14:22
salamandra: Jakie równanie będzie miała symetralna?
17 mar 14:24
acetyl: symetralna:y=−4/3x +6
17 mar 14:29
acetyl: Punkt S to przeciecie sie symetralnej i prostej ktorej rownanie jest podane
17 mar 14:30
salamandra: no właśnie, więc S jest środkiem AB, odległośc od A do S i od B do S ile wynosi?
17 mar 14:32
acetyl: |AS|=|BS|=2
17 mar 14:35
salamandra: no to licz współrzędne
17 mar 14:36
acetyl: wiem ze tak mozna to wyliczyc, ale nie rozumiem dlaczego ten moj sposob sie nie sprawdza
17 mar 14:36
salamandra: nie wiem dlaczego pominęłaś współrzędne y.
S=(x,y)
nie znamy żadnej współrzędnej A i B, więc jak chcesz z tego wyliczyć?
17 mar 14:38
acetyl: wydawalo mi sie, że jezeli naleza do prostej =3/4x −3/2 to mozna pominac
17 mar 14:43
salamandra: Równanie symetralnej
Przecina oś Oy w punkcie P=(0,6), więc jej wyraz wolny =6
S, to punkt przecięcia się symetralnej i prostej
| −16 | | 9 | | 3 | | 12 | |
| x− |
| x=− |
| − |
| |
| 12 | | 12 | | 2 | | 2 | |
−50x=−180
50x=180
| | 3 | | 18 | | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | | 27 | | 15 | | 12 | | 6 | |
y= |
| * |
| − |
| = |
| * |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 5 | | 2 | | 2 | | 5 | | 2 | | 10 | | 10 | | 10 | | 5 | |
| | 18 | | 6 | | 3 | | 3 | |
|AS|2=( |
| −x)2+( |
| − |
| x+ |
| )2 |
| | 5 | | 5 | | 4 | | 2 | |
|AS|
2=4
Wyjdą ci jakieś tam dwa "x", i jeden z nich przyporządkowujesz A, a drugi B, no bo są dwa
punkty leżące na tej prostej jednakowo odległe od S.
17 mar 14:52